Nuorten Agenda2030 -ryhmän pyydetyn kommenttipuheenvuoron ekologisen kestävyyden turvaamisesta piti Jenni Halonen toimikunnan kokouksessa 20.11.
Hyvä pääministeri, varapuheenjohtajat, toimikunnan jäsenet,
Tämän vuoden alkupuolella uutisoitiin, että maapallon keskilämpötila ylitti 12 kuukauden jaksolla 1.5 asteen rajan, jota pidetään kriittisenä ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten välttämiseksi. Se tarkoittaa tarvetta yhä ripeämmille ja voimakkaammille ilmastotoimille luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.
Elämme parhaillaan pelottavia aikoja. Maailmanpoliittinen tilanne on tällä hetkellä hauras ja erityisesti Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos on takaisku kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiselle maailmanlaajuisesti. Kestävä kehitys ei tunnu saavan enää sen kipeästi tarvitsemaa painotusta kansainvälisessä politiikassa ja maailma ei ole saavuttamassa Agenda2030-tavoitteita suunnitellussa aikataulussa.
Nyt jos koskaan tarvitaan kestävyyden suunnannäyttäjiä. Suomi voi olla yksi heistä, sillä Suomella on yhdet maailman parhaista edellytyksistä tehdä kunnianhimoista ilmasto- ja luontopolitiikkaa.
Emme kuitenkaan ole edistyneet kansallisesti toivotulla tavalla. Tämän kuun alussa Suomessa mitattiin ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana hirmumyrskutuulta. Tämä on vain yksi todiste huolestuttavasta kehityksestä. Lisäksi olemme pettyneitä Suomen toimintaan YK:n luontokokouksessa, jonne osallistuttiin ilman edellytettyä maakohtaista toimeenpanosuunnitelmaa. Kansallinen biodiversiteettistrategia täytyy saada valmiiksi sen vaatimalla kiireellisyydellä.
Osana Suomen Agenda2030-maaraportointia saimme tilannekatsauksen BIOS-tutkimuskeskukselta. Suomi on epäonnistunut päästövähennyksissä ja luontokadon pysäyttämisessä. Lisäksi kansainvälinen ilmastojärjestöjen verkosto Climate Action Network antoi Suomelle Bakun ilmastokokouksessa ”epäkunniamaininnan” takapakista ilmastotoimissa. Näitä ei voida perustella tiedon puutteella. Suomi ei saa vähentää ilmastotoimien rahoitusta, ja meidän on pysyttävä kansalliseen ilmastolakiin kirjatussa hiilineutraaliustavoitteessa. Myös valtionyhtiöt tulee ottaa tähän yhtälöön mukaan, ja varmistaa, että heidän toimintansa on linjassa virallisten tavoitteiden kanssa.
Nykyinen hallitus tavoittelee kestävää ja kilpailukykyistä taloutta, mutta taloudellisesti kestävää tulevaisuutta ei voida rakentaa huomioimatta rajallisia resurssejamme ja planetaarisia rajoja. Vetoammekin teihin, että ilmasto- ja luontotoimista tehdään päätöksentekoa kokonaisvaltaisesti määrittäviä reunaehtoja, yli hallituskausien.
Kuten lokakuisessa nuorten ympäristöhuippukokouksessa, meidän nuorten viesti päättäjille on, että nyt on oikea aika ryhdistäytyä. Tässä on kyse teidän, mutta ennen kaikkea meidän nuorempien sukupolvien tulevaisuudesta. Me tarvitsemme toivoa, ja teillä on valta ja työkalut antaa sitä meille.
Me nuoret tarvitsemme tavoitteiden ja toimien osalta konkretiaa, jonka esitämme teille kolmen pointin kautta:
- Ensimmäiseksi; päästöt on saatava alas, hiilinielut ylös ja luonnonvarojen, mukaan lukien turpeen, käyttö kestäväksi.
- Toiseksi; ympäristölle haitallisia tukia tulee vähentää, maataloustukia ohjata uudistavaan viljelyyn ja metsien suojelua tulee lisätä.
- Ja kolmanneksi, ei ole vihreää siirtymää ilman ilmasto-oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin turvaamista.
Me nuoret olemme jatkossakin avoimia keskusteluille ja konsultaatioille.
On tärkeintä muistaa, että kokonaisvaltaista kestävyyttä ei ole ilman dialogia eikä ekologisen kestävyyden turvaamista.
Kiitos.
…
Lisätietoja: