Nuorten Agenda2030 -ryhmän pyydetyn kommenttipuheenvuoron talouden kestävyyttä vahvistavasta kasvusta pitivät Isaac Jyväsjärvi ja Huugo Wahalahti toimikunnan kokouksessa 11.9.2024.
Hyvä puheenjohtaja, arvon kuuntelijat, naiset, herrat ja kaikki muutkin tässä huoneessa,
Kirjoitimme tämän puheen yrittäjyyden päivänä viidentenä syyskuuta yhdessä juuri järjestäytyneen Agenda2030 -työryhmämme kanssa. Haluan itse yrittäjänä ja nuorena kansalaisena puhua juuri yrittäjyyden merkityksestä kestävää tulevaisuutta varten. Me ajattelemme, että kestävän julkisen talouden perustana ovat yritykset, jotka työllistävät asukkaita, tarjoavat palveluita ja hyödykkeitä sekä luovat omavaraisuutta Suomeen ja Euroopan unioniin. Lisäksi yrityksillä on vastuu toimia sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla ja luoda hyvinvointia niin työntekijöilleen kuin ympäröivään yhteiskuntaan, jopa muuttaen sitä parempaan.
Me nuoret olemme huolissamme siitä, miten tämä voidaan varmistaa tulevaisuudessa. Nuorten ikäluokkien pienentyessä toivomme, että Suomessa yrittäjyys nähtäisiin kannattavana vaihtoehtona jo nuorena, esimerkiksi opintojen ohessa. Nykyinen järjestelmämme ei tue nuorten riskinottoa; tästä esimerkkeinä ovat julkiset tuki-instrumentit, jotka eivät kannusta meitä opiskelijoina ottamaan riskejä ja kokeilemaan yrittäjyyttä toimeentulon vaihtoehtona. Huolenamme on myös se, että esimerkiksi yliopistossa kirjoilla olevana opiskelijana ei saa starttirahaa, vaikka se voisi käytännön näkökulmasta olla olennainen väline yritysidean viemisessä käytäntöön.
Sen sijaan, että ohjaisimme rahoitusta ympäristölle haitallisiin yrityksiin, kuten turkistarhaukseen ja lentämisen tukiin, voisimme suunnata rahoitusta nuorten uusiin innovaatioihin, sekä pienyrityksiin, jotka ajavat sosiaalista ja ekologista muutosta. Suomi, Euroopan unioni ja globaali yhteiskuntamme tarvitsevat kaikenkokoisia yrityksiä, jotka tukevat kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Tulevaisuuden veturiyritykset ovat meidän sukupolvemme käsissä. Nyt huomion tulisi kohdistua siihen, että tuemme näiden ideoiden viemistä ideatasolta käytäntöön ja varmistamme, että tulevaisuudessa on mahdollisuuksia useampiinkin yrityskokeiluihin, vaikka ensimmäinen olisikin epäonnistunut.
Kestävää taloutta ei tule suinkaan ymmärtää vain suurten yritysten menestyksenä ja pitkien monikansallisten tuotantoketjujen toimivuutena. Me painotamme kaikenkokoisten yritysten merkitystä; Painotamme sitä, että nyt ja tulevaisuudessa valtio panostaa kaikkien yritysten syntymiseen ja menestykseen. Ongelmamme yhteiskunnassa ei niinkään ole jo olemassaolevien yritysten suurehko menestys, vaan pikemminkin uusien yritysten syntymisen vähäiset motivaattorit. Yrittämiseen liittyvää byrokratiaa on purettava ja uusien ideoiden ja innovaatioiden markkinoille viemisen on oltava helpompaa tulevaisuudessa kuin nyt.
Vastuullisen yrittäjyyden tukeminen vahvistaa ajatusta siitä, että jokaisella meistä olisi mahdollisuus ottaa omistajuutta omasta toimeentulostamme, sekä vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan. Yrittäjyys on nähtävä tehokkaana vaikuttamisen keinona, jolla voidaan muuttaa maailmaa ja siirtyä kohti toimivaa tulevaisuutta.
…
Lisätietoja:
Kestävän kehityksen toimikunnan kokous 11.9.2024