NUORTEN ILMASTO-HUIPPUKOKOUS 2023

InstagramJULKILAUSUMA

#MEIDÄNILMASTO

 

Historialliset sääolosuhteet ravisuttavat maailmaa, ja YK:n ilmastoneuvotteluihin (COP28) valmistautuu ennennäkemättömät satatuhatta osallistujaa ympäri maailmaa. Nyt jos koskaan tarvitaan tuloksia, joten aiomme taas kerran kokoontua yhteen. Yhteen oppimaan ympäristökriisistä alan huippuasiantuntijoilta, yhteen inspiroitumaan toinen toisistamme ja etenkin yhdessä tuomaan nuorten äänet esiin Suomen ilmastopolitiikan kunnianhimossa.

Riippumatta iästä, taustasta, kokemuksesta, järjestöstä ja puoleesta, on aika ottaa yhdessä omiin käsimme #meidänilmasto #meidäntulevaisuus

Tyhjien sanojen, hienojen puheiden ja turhan riitelyn aika on ohi. Nyt on aika toimille.

Päivä(t)

:

H(s)

:

Minuutti(a)

:

Second(s)

18.11.2023

Messukeskus, Helsinki

Otetaan #meidänilmasto #meidäntulevaisuus haltuun!

Tule mukaan edistämään nuorten äänen kuulumista ilmastokeskustelussa ja Suomen ilmastotoimien kunnianhimossa. Huippukokouksessa koostetaan nuorten yhteinen julkilausuma, jolla vaaditaan tuoreelta hallitukselta konkreettisia toimia meidän ilmaston pelastamiseksi.

Tapahtumaa pohjustetaan nuorille vaikuttajille ja nuorisojärjestöille suunnattuna päivänä 17.11, jolloin luonnostellaan julkilausumaa valikoitujen teemojen pohjalta sekä fasilitoidaan keskustelua ja yhteistyötä. Pääpäivänä, lauantaina 18.11., luvassa on kaikille Suomen nuorille avoimia ja saavutettavia työpajoja ja paneelikeskusteluja, joiden pohjalta muodostamme lopullisen julkilausuman.

Kaikille osallistujille tarjotaan ilmaiseksi ruokaa ja kaikki mahdolliset matkakulut korvataan!

Huippukokouksen ohjelma

10.00 Avaussanat

Nuorten ilmastodelegaatti Hanna Höijer

10:15 Paneelisessio

  • Oikeudenmukaisuutta ilmastotoimiin!

Panelistit: Zahra Karimy (aktivisti ja toimittaja), Elo Vanhanen (Suomen nuorten luontodelegaatti), Lauri Lahikainen (tutkija, PhD), Janette Kotivirta (Debt for Climate), Niila-Juhán Valkeapää (Suomen Saamelaisnuoret)

Moderaattori: Heidi Riikonen

  • Voiko lämpenevää ilmastoa viilentää?

Panelistit: Anton Keskinen (Operaatio Arktis), Lotta Hagelin (Operaatio Arktis), Atte Harjanne (kansanedustaja), Anton Laakso, (FMI), TBC

Modetaattori: TBC

  • Global crisis, global solutions (in English)

Panelists: Johanna Kentala-Lehtonen (Sustainability Panel), Emma Kari (Kari&Pantsar Co, former Minister for Environment), Marjo Nummelin (Head Climate Negotiator), Akseli Rouvari (Youth Climate Delegate), TBC

Moderator: Aaro Sariola

— Tauko 15 min —

11:15 Suuri ilmastotentti – Presidenttiehdokkaiden vaalipaneeli

Panelistit: Pekka Haavisto, Mika Aaltola, Olli Rehn, Alexander Stubb, Jussi Halla-aho ja Harry ”Hjallis” Harkimo

Moderaattori: Hanna Höijer

12:30  Lounas Messukeskuksella

Nuorisojärjestöjen ja -toimijoiden esittäytymistä & verkostoitumista vapaasti kierrettävien ständien kautta

13:30   Työpajasessio #1

  • Oikeudenmukaisuutta ilmastotoimiin!

 Asiantuntijoita mukana mm. Elsa Kivinen (Eurooppanuoret), Sara Yrjönmäki (World’s Youth for Climate Justice), Kukka Ranta (saamelaisoikeuksien asiantuntija) ja Iiris Laisi (aktivisti)

  • Global crisis, global solutions (in both English & Finnish)

Asiantuntijoina mukana mm. Markku Ollikainen (ilmastopaneeli), Anna Ikonen (Suomen luonnonsuojeluliitto), sekä Elinkeinoelämän Keskusliiton edustaja

  • Eroon fossiilisista

Asiantuntijoina mukana mm. Ilkka Tykkyläinen (Pohjolan Voiman toimitusjohtaja), poliitikkoja sekä LUT:in yliopiston asiantuntijoita

— Tauko 15 min —

14:45  Työpajasessio #2

  • Can we cool the warming climate? (in both English and Finnish)

Asiantuntijana mukana mm. Operaatio Arktiksen porukka

  • Lisää metsiä, lisää biodiversiteettia!

Asiantuntijoina mukana mm. Emma Sairanen (Sitra), Joona Lehtomäki (YM), Matti Koivula (LUKE), Outi Silfverberg (Luontopaneeli) ja Tuula Kurikka (Metsähallitus)

  • Arkielo planeetan rajoissa

Asiantuntijoina mukana mm. Benjamin Pitkänen (Viral Vegans), Elisa Niemi (WWF) sekä Sitran edustaja

15:45 Verkostoitumista

Seurustelua, live-musiikkia, tarjoiluja sekä nuorisojärjestöjen ja -toimijoiden esittäytymistä vapaasti kierrettävien ständien kautta

16:30 Grand Finale

Julkilausuman julkistustilaisuus, allekirjoitusten kerääminen, päätössanat, TBC

17.00 Tilaisuus päättyy

Järjestäjät pidättävät oikeudet pieniin ohjelmamuutoksiin, listat puhujista ja asiantuntijoista täydentyvät edelleen

TAPAHTUMAN SUOJELIJA

Sauli Niinistö

Sauli Niinistö

Suomen Tasavallan Presidentti

”Ilmastonmuutos on etenemässä nopeammin kuin olimme kuvitelleet. Meillä on edessämme
maailmanlaajuinen ilmastohätätila.” Nämä olivat keskeiset viestini syyskuussa 2021
pitämässäni YK:n yleiskokouksen puheenvuorossa. Eikä tilanne ole muuttunut parempaan, päinvastoin. Olemme mahdollisesti peruuttamattoman äärellä.

Viimeisen vuoden aikana olemme todistaneet paahtavia helteitä ja ennennäkemättömän
rajuja maastopaloja. Toisaalla poikkeuksellisen runsaat sateet ja tulvat ovat päässeet valloilleen. Koettu voi olla vasta esimakua tulevista koettelemuksista, jos emme käännä puheita teoiksi. Aivan liian usein kuulemme viitattavan ”tuleviin hallituksiin” tai ”tämän vuosikymmenen loppuun mennessä”.

Vastuu on kuitenkin päättäjillä juuri nyt. Tiedostavana sukupolvena tiedätte, ettei tällä planeetalla ole kolkkaa, joka voisi välttyä vakavilta vaikeuksilta. Vaikka ilmastonmuutos kohtelisikin jotakin seutua hieman suopeammin, koskettavat ankarimmin koeteltujen alueiden ongelmat välillisesti muuta maailmaa.

Maailma tarvitsee teitä nuoria nyt enemmän kuin koskaan. Euroopassa ilmastotekoihin on ryhdytty osaltaan nuorten aktiivisuuden ansiosta. Tehtävää kuitenkin vielä riittää ja
tarvitsemme määrätietoista vaikuttamista. Tapoja vaikuttaa ja toimia kyllä riittää. Jatkakaa tekojen vaatimista tulevien sukupolvien puolesta ja muistakaa pitää toivosta kiinni.

 

Toteuttajat

Nuorten ilmastohuippukokous on tapahtuma nuorilta nuorille. Tapahtuman organisaatioryhmässä ovat edustettuna nuorisodelegaatit, Nuorten Agenda2030 -ryhmä, Nuorten ilmasto- ja luontoryhmä, Nuva ry., Operaatio Arktis, Suomen YK-nuoret sekä Allianssi.

Tapahtumassa on virallisena tukijana myös YOUNGO (Youth Constituency of the UNFCCC), joka on myöntänyt projektille virallisen ‘Local Conference of the Youth’ (LCOY) statuksen. Nuorten kansainväliset COY-kokoukset tapahtuvat COP-  neuvottelujen yhteydessä, joita ennen itsenäiset nuorisotoimijat järjestävät paikallisia COY-kokouksia ympäri maailmaa.

Tilaisuus ei olisi mahdollinen ilman meidän monia kumppaneitamme. Tilaisuuden pääsponsorit ovat Pohjolan Voima ja OP Uusimaa, ja muita tukijoita ovat Messukeskus, KasKas Media, Elinkeinoelämän Keskusliitto, Helen, Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Nesslingin säätiö, sekä RELEX Säätiö.

Yhteydenotot

ilmastohuippari@nuorisoala.fi

@ilmastohuippari

Share This